LMVs Manskör

LMVs Manskör

Rune Andersson har varit vänlig att skriva ner sina minnen från sin tid i den manskör som fanns på LMV. Kören var mycket uppskattad och framträdde ofta vid festliga tillställningar.

Minnen från LMVs Manskör

Då jag tycker om att sjunga, blev jag efter något år efter min anställning på LMV, som det då hette, kontaktad av Karl-Gustav Fabiansson eller “Fabbe” som han kallades. Han jobbade då som avsynare av köpta ritningsprodukter i mottagningskontrollen.

Han var en hängiven 1:e tenor i LMV:s Manskör och värvade mig som 2:e bas i kören. Jag kände ju honom tidigare sen bandytiden i Villa. Jag hade ju arbetskamrater som även de var med i kören, Lars Millkvist, Stig Bergman och Stig Jakobsson för att nämna de närmsta kollegorna. Så jag anslöt mig till kören 1967. Kören leddes av Ebbe Hellmén.

Vilket år han startade kören vet jag inte, men han var väl med i embryot till Arbetarnas Manskör år 1936, som senare döptes om till Manskören Harmoni då de inte fick komma in till Stadshotellet i Lidköping med den förra beteckningen. Medlemmarna i Arbetarnas Manskör var i stort sett jobbare på LMV.

Jag kan väl komma ihåg några av de äldre sångarna från min första tid i kören, Masse Persson, Martin Lindfelt, Wimar Svensson och avsynarbasen Anders Larsson kallad ”MyLasse”. Att jag nämner dessa var väl för att de ofta hade solonummer. Masse, kommer jag ihåg, hade sin berömda älgjägarvisa “När älgen stod i glänta och glodde” och “MyLasse” var ofta trubadur med gitarr.

Vi tränade under Ebbes ledning varje torsdag eftermiddag efter arbetstidens slut. Företaget bjöd på kaffe och wienerbröd som inmundigades då Ebbe hade stämövning med en stämma i taget, vi var ju fyra stämmor. Kören bestod väl av ungefär ett 25-tal sångare. Vår repertoar valdes ju av våra framträdanden, advent på LMV, julfirandet med LMV:s pensionärer, vårfirandet på Meken i samband med Valborg och 1 Maj samt avtackandet av sista arbetsdagen för LMV:s jobbare.

Det var väl så att kören var ett slags försökskaniner, för Ebbe provade nya sånger på oss för att se hur det funkade. Gick det bra så tog han upp samma visa i Manskören Harmoni, som han också ledde. Ebbe var mycket tålmodig och duktig och skrev ofta egna arrangemang till Taubes visor. Han tilldelades Lidköping Kommuns kulturpris 1975 tror jag.

Vi hade också utbyte med SKF Hellefors Manskör, mycket trevliga träffar. Vi låg över på SKF Hellefors brukshotell när vi var där och de låg över i Sjölunda när de var här.

Jag tror att kören upphörde 1977 då vi hade en trevlig fest för de pengar som var kvar, då företaget hela tiden sponsrade kören.

Att kören upphörde, berodde väl på att medlemsantalet minskade med åren.

Att jag tror att det var 1977 beror väl på att jag började i Manskören Harmoni detta år.

Rune Andersson

LMVs manskör 1968

Övre raden: Uno Pettersson, Thor Wänström, Sven Aronsson, Martin Lindfeldt, Putte Björklund, Gunnar Larsson, Anders Persson, Alf Johansson, Lorentz Johansson, Harry Widen, Göte Johansson, Rune Andersson, Nils Karlsson, Lennart Karlsson, Sven Lunden, Gunnar Andersson, Erik Karlsson.

Nedre raden: Bengt Lundberg, Vimar Svensson, Arne Karlsson, Yngve Lövgren, Anders Larsson, Ebbe Hellmén körledare, Per Blomqvist, Lars Millqvist, Karl-Gustav Fabiansson, Per Svensson, Sven Lööv.

Lyssna på en inspelning som Utbildningsradion har gjort med LMVs Manskör.

Någon gång på 1970-talet (?) besöktes LMV av Utbildningsradion som gjorde ett reportage om både Ventilen och LMVs Manskör. Reporter var Carl-Magnus Bengtegård och producent var Eric Thors.

Här kan du lyssna på inslaget om LMVs Manskör.

Här sjunger LMVs manskör inne på LMVs gård. De står med ryggen mot gamla avsyningen/svarvavdelningen, nuvarande Teknikcenter.

Comments are closed.